Prevádzkový poriadok

Prevádzkovateľ liehovaru na pestovateľské pálenie ovocia vydáva tento prevádzkový poriadok v súlade so zákonom NR SR č. 467/2002 Z.z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh v znení neskorších predpisov, Vyhláškou Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 653/2002 Z.z. o prevádzkovaní liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia, zákonom NR SR č. 105/2004 Z.z. o spotrebnej dani z liehu v znení neskorších predpisov a Vyhláškou Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 226/2004 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na usporiadanie technologických zariadení na výrobu, spracovanie, skladovanie a prepravu liehu, kontrole množstva liehu, zisťovaní zásob liehu a o spôsobe vedenia evidencie liehu.

§1

Liehovar na pestovateľské pálenie ovocia môže vyrábať destilát z dopestovaného ovocia v miernom podnebnom pásme, z jeho kvasov, z plodov viniča hroznorodého v  čerstvom stave alebo v skvasenom stave vrátane ovocných vín a hroznových vín, ktoré neobsahujú cudzie cukornaté prímesi ( ďalej len kvas ). Túto službu poskytuje pestovateľom a destiláty vyrába len z dovezenej suroviny ( kvasu ) nie z vlastných zdrojov.

§2

Výrobné obdobie v liehovare na pestovateľské pálenie ovocia je od 1. júla bežného roka do 30. júna nasledujúceho roka. Termín začiatku výroby v každom výrobnom období určuje prevádzkovateľ.

§3

(1) V zmysle zákona si pestovateľ pre seba a svoju domácnosť môže dať vyrobiť ovocný destilát v množstve 43 l.a. za zníženú sadzbu spotrebnej dane v jednom výrobnom období.

(2) Ak si žiadateľ už dal v príslušnom výrobnom období vyrobiť ovocný destilát oznámi túto skutočnosť zodpovednému pracovníkovi, v prípade že  si dal vyrobiť destilát v inom liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia, priloží písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti s uvedením údajov podľa § 4 ods. 3 vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 653/2002 Z. z. [ množstvo vyrobeného alkoholu ( l a ) ] a sídlo liehovaru s potvrdením príslušného liehovaru o množstve vyrobeného destilátu.

§ 4

(1) Prevádzkovateľ pálenice prijíma kvas na ďalšie spracovanie len na základe písomnej žiadosti pestovateľa o výrobu destilátu. Vzor žiadosti poskytne pestovateľovi prevádzkovateľ.

(2) Prevádzkovateľ vedie evidenciu prijatých žiadostí o výrobu destilátu a dojednáva termín výroby pestovateľom. Prevádzkovateľ si vyhradzuje právo zmeniť dojednaný termín výroby, pričom je túto skutočnosť  povinný pestovateľovi včas oznámiť.

(3) Prevádzkovateľ, po vzájomnej dohode, umožní pestovateľovi uloženie, prípadne uskladnenie kvasov v jeho priestoroch s označením nádob a množstva kvasu. Na tento účel budú použité nádoby prevádzkovateľa. Ak sa v takomto prípade pestovateľ včas nedostaví k procesu spracovania kvasu, prevádzkovateľ začne jeho spracovanie aj bez jeho prítomnosti.

§ 5

(1)  Za kvalitu kvasu zodpovedá pestovateľ. Kvas nesmie obsahovať žiadne cudzie prímesi alebo predmety (drevo, plasty, kamene a podobne), ktoré by mohli poškodiť technologické zariadenie. V prípade jeho poškodenia za škody spôsobený kvasom pestovateľa plnej výške zodpovedá (uhradí) pestovateľ.

(2) Prevádzkovateľ je oprávnený odmietnuť prijať kvas v nádobách z plechu, v pozinkovaných nádobách alebo inak povrchovo upravených kovových nádobách, v nádobách z plastu, ktoré neboli určené na potravinárske účely, alebo ktoré vôňou alebo chuťou vykazujú znaky cudzích nežiadúcich a zdraviu škodlivých prímesí, ktoré by mohli ovplyvniť kvalitu destilátu alebo znehodnotiť technologické zariadenie pálenice.

 

 

(3) Ak pestovateľ aj napriek poučeniu prevádzkovateľa, že kvalita a výdatnosť bude minimálna, alebo sa táto skutočnosť prejaví v procese destilácie a naďalej trvá na spracovaní kvasu, preberá na seba zodpovednosť, že v takomto prípade mu nebude uznaný nárok na reklamáciu a zároveň súhlasí, že je povinný zaplatiť cenu za vyrobený destilát a aj poplatok za minimálny výnos podľa platného cenníka.

(4) Vzhľadom k tomu, že výrobné zariadenie, umožňuje vykonať destiláciu iba v množstve 350 – 400 litrov, prevádzkovateľ zaručuje nespájanie kvasov iba pri dodržaní tohto objemu.

§ 6

(1) V čase výroby destilátu sa v priestoroch výroby smie zdržiavať prevádzkovateľ a pestovateľ je povinný sa zdržiavať v priestore vyhradenom pre zákazníkov, odkiaľ pozoruje proces výroby. Prevádzkovateľ nezodpovedá za škody a zranenia spôsobené na strane pestovateľa (zákazníka).

(2) Je prísne zakázané pestovateľom vstupovať do priestoru výroby a dotýkať sa ktorejkoľvek časti výrobného zariadenia. V priestoroch je zákaz fajčiť a zdržiavať sa pod vplyvom alkoholu.

(3) Pestovatelia sú povinní rešpektovať pokyny prevádzkovateľa, alebo jeho zodpovedného zamestnanca, dodržiavať tento prevádzkový poriadok v častiach ktorý sa ich týka, inak budú musieť priestory pálenice opustiť.

§ 7

(1) Po výrobe destilátu, je pestovateľ povinný najneskôr do desiatich dní pre neho vyrobený destilát prevziať a pri odbere zaplatiť cenu služby podľa cenníka prevádzkovateľa a spotrebnú daň z liehu. Pokiaľ si pestovateľ neprevezme vyrobený destilát do 1 pracovného dňa od vyzvania zo strany prevádzkovateľa. Prevádzkovateľ si účtuje 0,50 eur za každý liter a deň uskladnenia, pokiaľ nebolo dohodnuté s pestovateľom inak.

(2) Ak v uvedenej lehote pestovateľ vyrobený destilát neprevezme, bude s destilátom naložené v súlade so zákonom.

(3) Pestovateľ je povinný odobrať vyrobený destilát do svojich nádob, pretože prevádzkovateľ tieto nezabezpečuje a svojim podpisom potvrdiť prevzatie destilátu.

(4) Prevádzkovateľ umožní pestovateľovi degustovať vyrábaný destilát, kontrolovať jeho množstvo a stupňovitosť, ak o to výslovne požiada.

§ 8

(1) Reklamáciu pestovateľ uplatňuje priamo na mieste v priestoroch pálenice podľa reklamačného poriadku, ktorý je verejne umiestnený v priestoroch pálenice.

(2) Tento prevádzkový poriadok je umiestnený na viditeľnom a prístupnom mieste. Každý pestovateľ, ktorý sa uchádza o službu výroby destilátu, je povinný sa oboznámiť s jeho obsahom prečítaním a v priestoroch pálenice sa nimi riadiť.

(3) Porušovanie tohto prevádzkovaného poriadku pestovateľmi a inými osobami, ktorí s zdržujú v pálenici, má za následok ich vykázanie z priestorov pálenice a jej okolia.

Tento prevádzkový poriadok nadobúda účinnosť dňom 01.11.2021

 

 

 

 

V Dolnej Marikovej dňa 01.11.2021